Vilka vacciner behövs i Thailand?

Planerar du en semester i Thailand? Detta fantastiskt vackra land kommer säkert bjuda på många minnesvärda upplevelser. Med rätt förberedelser kan du slappna av och låta alla dessa upplevelser vara positiva. Det finns tyvärr alltid en risk att bli sjuk i främmande länder. Dels är vårt immunsystem inte van vid vissa sjukdomar och bakterier som sprids lättare i varma klimat, och det är svårt att kontrollera själv om vatten och mat är rent nog. Även om du är en van resenär med tolerant mage kan vissa vaccin vara bra att ha innan du reser. På så vis kan du slippa onödiga dagar av sängliggande och få ut mesta möjliga av din Thailands-resa.

thainordic2.se

De vanligaste vaccinen du bör ha i Thailand

Det är lätt att få vaccinera sig i Sverige innan din resa. De flesta vaccinationsmottagningar har drop-in och du kan titta förbi när det passar dig. De kontrollerar vilka riskzoner du kommer röra dig i och vilka eventuella sjukdomar som är extra vanliga under perioden för din resa. Ska du vara borta en längre tid och vistas på landsbygden i Thailand eller runt om i Sydostasien kan du behöva fler vaccin än ett par veckors sol och bad i Hua Hin. Norra Thailand och öarna i söder skiljer sig också mycket i klimat och riskzoner. Förhoppningsvis ska du slippa låna pengar för att betala vaccinen men det kan vara en sund investering att ta fler än färre. Behöver du ändå ta ett lån kan du gå in på Advisa. Vaccin mot Gula febern är obligatoriskt i många länder då detta är en mycket allvarlig sjukdom som sprids allt för lätt. Du bör också ha skydd mot hepatit A och B samt kolera som sprids genom smutsigt dricksvatten.

Övriga vaccin som kan behövas

När du reser utomlands ses alltid dina gamla vaccin över. Redan som barn får du vaccin mot polio, stelkramp och difteri även om du inte ska resa någonstans. Har dessa gått ut när du ska resa till Thailand kommer du behöva fylla på detta grundläggande skydd. Beroende på om du ska vistas på landsbygd eller i stadsmiljö kommer du också att behöva skydd mot andra risker. Vaccin mot tyfoid, japansk encefalit, tuberkulos och rabies kan rekommenderas om du planerar en längre vistelse i landet eller kringliggande länder. Det finns ofta en risk att få malaria av smittobärande myggor. Antingen kan du välja att ta medicin mot sjukdomen eller försöka att skydda dig mot betten på andra sätt. Eftersom myggor också sprider denguefeber, chikungunya och japansk encefalit bör du alltid använda myggspray och sova under myggnät natten. Långärmat och långbyxor kan också vara en bra idé under skymningstimmen när myggen är som mest aktiva.