Thailändsk mat

Många som tänker på thailändsk mat tänker genast på kryddstarka currys, nudlar och ris. Men thailändsk mat är mycket mer än så. Det finns hundratals Recept på thailändsk mat som varierar sig mycket beroende på vilken del av Thailand rätten kommer från. I norra Thailand är maten ganska annorlunda än i södra Thailand. I södra Thailand är rätterna ofta lite mer kryddstark än på de nordliga breddgraderna. Det är även mer kokosnötter och fisk i recepten från de södra delarna av landet. Den thailändska matlagningskonsten specialiserar sig på maträtter som är balanserade i smaksättningen. En bra thailändsk rätt ska vara både stark, sur, söt, salt och lite besk.

Bästa maten i Thailand

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om du vill uppleva autentisk thaimat, då finns det inga genvägar. Då måste du åka till Thailand. Chiang Mai är en stad uppe i norra Thailand som är känd över hela världen för sin matlagningskonst. Kockar på restauranger världen runt reser dit för att få uppleva och bli inspirerade av lokalbefolkningens kokkonst. Inne i stadens historiska center finns det en stor nattmarknad där du kan prova på allt som staden har att erbjuda inom matlagning. För att komma till staden behöver du flyga från Sverige till Bangkok. Väl där tar du ett till flyg upp till Chiang Mai, som praktiskt nog har sin egen flygplats. Varför inte åka i vinter när klimatet är behagligt i landet? Passa på att redan nu och Spara pengar – Besök Advisas Facebook för att ta reda på om du kanske har råd att resa till Thailand den här vintern. God mat finns att få tag på överallt i Thailand, men de norra delarna är verkligen någonting speciellt som bör upplevas.

En hälsosam matkultur

Det som är allra mest speciellt med det thailändska köket är kryddblandningarna som de använder. En currypasta kan innehålla över femton olika ingredienser och blandas ofta ihop för hand precis innan matlagning. På grund av att maten alltid lagas för att vara balanserad smakmässigt är det en ganska sofistikerad matlagningsstil. Det finns många Olika recept på maträtter från Thailand, och du kan hitta någonting som passar nästan alla hushåll. Det som är speciellt med thaimat är just att det är så komplext smakmässigt, men även att rätterna ofta är lätta och hälsosamma. Det är mycket grönsaker, fisk och skaldjur och ris eller nudlar. En av de allra populäraste rätterna från Thailand är Pad Thai som är en stekt nudelrätt. För att göra den behöver du risnudlar, kycklingfilé, skivade morötter, jordnötter, chilifrukter, ägg och böngroddar. Du steker helt enkelt allt ihop och rör sedan ner äggen. Rätten smaksätts sedan med lime och fisksås.