Världens bästa dykning?

Thailand har 160 mil kustremsa och myriader av öar i både öst och väst. Det jämna, tropiska klimatet ger en skön temperatur i vattnet under större delen av året. Hit åker många för att ta sina dykcertifikat då det finns mycket undervattens-flora och fauna att se, samtidigt som priserna är överkomliga. Beroende på vilken kustsida du befinner dig på varierar utbudet av vad du kan se och uppleva under ytan. Majestätiska djävulsrockor, valhajar, sjöhästar och mängder med färgglada koraller. Östra sidan präglas av mjuka korallrev och sandig botten, medan västra kusten mot Andamanhavet har granitblock och labyrinter. Similan Islands eller sköldpaddsön Koh Tao brukar betraktas som två av världens bästa platser för dykning. För att ta dig till Similan erbjuds ofta en flerdagars dyk-kryssning, eller liveaboard som det kallas. Koh Taos olika dykcenter brukar år efter år rankas som världens bästa – både för nybörjare och proffs. Om dykning med tuber känns för avancerat bjuder Thailand på nästan lika mycket att se för den som snorklar. Det mest färgglada marina livet ligger ofta på bara ett par meters djup.

 

Thaiboxning på plats
I takt med att kampsporter blir allt mer populära har thaiboxning vuxit till att bli en av de mest populära varianterna. Thaiboxning är en fullkontakts kampsport som härstammar från den thailändska arméns närstridsträning. Muay Thai, som det kallas på thailändska, kom till Sverige i slutet av 1970-talet och redan 1985 hölls det första svenska mästerskapen. Thaiboxning begränsar sig till några enklare tekniker som utövarna renodlar och specialiserar sig på. Slag, sparkar, kast, knän och armbågar får användas och ger olika poäng för träff. Sverige är en stark thaiboxnings-nation med flera amatörsmästare och proffs. Många thaiboxare åker till Thailand för att träna med eliten och lära sig om sportens bakgrund och traditioner. Thaiboxning är en stor del av thailändsk idrottskultur och obestridligt den mest populära sporten.

Woman Scuba Diver

 

Thaimassage och hälsa
Kanske är avkoppling den allra största orsaken till att svenskar åker på semester och då är Thailand verkligen rätt ställe. Du hittar massage, spa och en hel uppsjö av skönhets- och hälsobehandlingar på de många salongerna i turistområdena. Välj mellan den knådande svenska massagen eller den stretchande thaimassagen. Eller låt Thailand behandla dig naturligt under din semester. Sola bort din depression, gå i flipflops ett par veckor och bota ditt nageltrång eller låt saltvattnet bleka ditt hår.