Äldrevård i Thailand

Seniorer är allt piggare och många är de som inte kan tänka sig att tillbringa resten av livet sittande instängda i en lägenhet. Dessutom är dagens seniorer mer resvana än de tidigare generationerna. Att svenska seniorer flyr mörker och kyla, för att tillbringa några månader eller längre tid på varmare breddgrader är inget nytt. Det har länge förekommit att seniorer tillbringat vinterhalvåret längs Medelhavskusten och även i Florida. Nu börjar det även bli populärt att tillbringa vinterhalvåret i Thailand. Men hur är det med sjukvård, boende och mat, fungerar det överhuvudtaget?

Thailand har utvecklats enormt

Det enkla svaret är att det fungerar alldeles utmärkt. Den thailändska sjukvården är fullt i klass med den svenska, om inte bättre. Thailand har utvecklats enormt under de senaste 25 åren och service och sjukvård i Thailand ses nu i stort sett som en internationell referens gällande utvecklingen i Sydostasien. Värt att tänka på är dock att långvarig eller allvarlig sjukdom kan bli kostsam om man inte har försäkring. Västerländsk mat och matvaror går att få tag i på alla turistorter och i alla större städer. Detta samt de låga levnadskostnaderna gör att svenska pensionärer lockas till Thailand i allt större utsträckning.

Lägenhet, hus eller seniorboende

Många köper sig en lägenhet eller ett hus i Thailand, men det finns också boende speciellt byggda för seniorer, ofta drivs dessa i svensk eller nordisk regi. Dessa områden erbjuder inte sällan både boende, restauranger, fritidsaktiviteter, samt sjukvård och assistans. Om man bor i egen lägenhet eller hus kan man, för en billig penning, anställa sin egen assistent som ombesörjer städning matlagning, tvätt och så vidare. Om man till allt detta lägger en dagstemperatur som inte varierar speciellt mycket under året, samt en vacker natur, trevliga människor och ett i övrigt bekymmersfritt liv är det inte svårt att förstå att somliga flyr vinterkylan.