Thailand – gästvänlighetens hemvist

Thailand är idag ett av många svenskars favorit-resmål. Med milslånga stränder, klarblått vatten, låga priser och ständigt skönt klimat kan man knappast ifrågasätta detta. Även om Thailand har haft en blomstrande turism under decennier har landets lyckats behålla sin autentiska atmosfär. Turistindustrin har gjort Thailand enkelt och billigt att resa i. Många flyg och bussar ser till att du kommer fram dit du ska utan krångel. Har man bara en begränsad tid av semester blir sådana faktorer viktiga och Thailand stoltserar med att kunna erbjuda turister god service. Från söder till norr är Thailand ett varierat paradis. Med en av världens absoluta megastäder Bangkok, risfält och platåer i norr samt paradisöar längs med kusten erbjuder Thailand något för alla typer av resenärer. Detta gör att landet tilltalar både barnfamiljer, pensionärer, soloresenärer och backpackers.

 

Thaimat – landets största tillgång
Den thailändska matkulturen är vida spridd över hela världen. Idag finns Thai-restauranger i var och vartannat gatuhörn och är lika självklart i svensk matkultur som en pizza eller kebab. Kanske är det vårt breda utbud av thaimat som också grundlagt den svenska kärlekshistorien med Thailand. Thaimat är i sig väldigt brett och innehåller många olika smaker som kombineras i olika rätter. Ofta väljer man att beställa många små rätter och dela med sig av vid bordet. Liknande matkultur finns i många asiatiska länder och thaimat kan ibland vara en mix av inflytande från Kina, Laos eller Malaysia. Tanken är att laga olika rätter med specifika smaker för att sedan äta dem tillsammans i kombinationer som framhäver ingredienserna. Istället för att krydda en rätt på olika sätt håller man sig till sött, surt eller beskt var för sig. Ris och nudlar är ofta basen i de typiska thai-rätterna, även om nudlarna är en importerad vana från Kina. Norra Thailand bjuder på mer kryddor och chiligrytor medan de södra delarna använder mer kokosmjölk i mildare currygrytor. Håll dig vid kusten för att njuta de bästa fiskrätterna, färska från havet.

Thai boats on Phra Nang beach, Thailand

 

När bör man åka?
Thailands klimat brukar beskrivas som tropiskt monsunklimat med en torr- och en regnperiod. Under sommarhalvåret, från april till september, är luftfuktigheten hög och regnskurarna frekventa, även om temperaturen är hög året om. Under det behagliga vinterhalvåret blåser friskare vindar och dagstemperaturen ligger runt 30°C. Temperaturen i vattnet ligger ett par grader under lufttemperaturen, 27-28°C. De flesta svenskar väljer att besöka Thailand i december runt jul och nyår. Betraktar man vädret är detta mest idealiskt men turistsäsongen gör också att priserna kan öka rejält.